Ο «ΑΝΩΝΥΜΟΣ» ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο «ΕΠΩΝΥΜΟΣ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ

Το σύνδρομο του «Περίανδρου»

Μέλη της ΕΛ.ΑΣ. κάλυπταν τον ακροδεξιό Α. Ανδρουτσόπουλο ο οποίος επιχείρησε να σκοτώσει έναν φοιτητή

Β. ΝΕΔΟΣ

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Στ. Μπαλάσκας, ο οποίος έγινε γνωστός τις τελευταίες ημέρες κυρίως από τις ακραίες τοποθετήσεις του στα τηλεοπτικά παράθυρα, στεκόταν έξω από γνωστό καφέ της πλατείας Κολωνακίου. Σε μια από τις συνηθισμένες του επιδείξεις μετριοφροσύνης έλεγε σε δύο-τρεις παρευρισκομένους ότι «δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να αντέξει τα χτυπήματα». Η περίπτωση του κ. Μπαλάσκα φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο την προκλητικότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει ενίοτε μια προσωπικότητα, αλλά και την έντονη ιδεολογική σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα σε ορισμένα επιχειρησιακά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και στην Ακροδεξιά.Η ιστοσελίδα του κ. Μπαλάσκα στο Διαδίκτυο μαρτυρεί την ακατανίκητη γοητεία που του ασκεί η ακραία ρητορική. Εκεί υπάρχουν άρθρα για τη Χωροφυλακή, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς» έχει την τιμητική του συνεπικουρούμενος από ποιήματα όπως το «με τα άρματα θα μπούμε στην Πόλη μια βραδιά, παρέλαση να κάνουμε μπρος στην Αγιά Σοφιά».

Αρθρογραφία πλούσια υπάρχει και για τους διάφορους τύπους όπλων που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ «πρωταγωνιστής» της ιστοσελίδας δεν είναι άλλος από τον «ανώνυμο» αστυνομικό, ο οποίος απεικονίζεται σε διάφορες – σε πλήρη εξάρτυση – πόζες. Υπενθυμίζεται ότι τον κ. Μπαλάσκα καταδίκασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) κ. Δ. Κυριαζίδης. Τον κάλυψε όμως απόλυτα ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Ι. Μακρής.

Η ρητορική των ημερών επαναφέρει μια ξεχασμένη υπόθεση στο προσκήνιο, μέσω της οποίας επαληθεύονται οι υπόγειοι δεσμοί Αστυνομίας και εθνικιστικών – όπως αυτοχαρακτηρίζονται – οργανώσεων. Πρόκειται για την περίπτωση της επί επτά χρόνια διαφυγής του καταδικασμένου σε 21 χρόνια φυλάκιση Α. Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και ως «Περίανδρου». Μετά τις 16 Ιουνίου 1998, οπότε ο «Περίανδρος» παρ’ ολίγον να σκοτώσει τον φοιτητή κ. Δ. Κουσουρή, εξαφανίστηκε. Την ημέρα του ξυλοδαρμού, αστυνομικός που ήταν αυτόπτης μάρτυρας ουδέποτε ανέφερε το περιστατικό στην κατάθεσή του. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίος είχε παρατηρήσει ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες των ΜΑΤ που ήταν παρόντες στον ξυλοδαρμό είχαν προσπαθήσει να τον «κουκουλώσουν».

Τις επόμενες ημέρες οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν έκαναν τον κόπο να ερευνήσουν το σπίτι του Ανδρουτσόπουλου στο Ψυχικό. Τη διετία 1999-2001 δεν αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες οι οποίες υποδείκνυαν ότι ο καταζητούμενος «Περίανδρος» κρυβόταν σε δύο μοναστήρια στα όρια μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν έλθει σε επαφή με τρία πρώην μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» που τους είχαν πληροφορήσει ότι ο Ανδρουτσόπουλος δεν έχει φύγει από την Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά είχαν διαβιβασθεί στις 10 Δεκεμβρίου 1999 στο γραφείο του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Από τα ίδια έγγραφα προκύπτει ότι ακόμη και η ομάδα που είχε ορίσει ο κ. Χρυσοχοΐδης για τον εντοπισμό του Ανδρουτσόπουλου, έπεσε θύμα δολιοφθοράς εκ των έσω. Στο ίδιο, αποκαλυπτικό για τις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. και «Χρυσής Αυγής» έγγραφο αναφέρεται ότι η Αστυνομία προμήθευε μέλη της οργάνωσης με ασυρμάτους κλομπ για να εμφανίζονται ως «αγανακτισμένοι πολίτες» και να προκαλούν επεισόδια σε πορείες.

Το ΒΗΜΑ, 26/11/2006 , Σελ.: A13

Advertisements